Adet Kanama Bozuklukları
Biliyorsunuz ki kadınlar ayda bir defa birkaç gün süreyle bir kanama problemiyle karşı karşıyalar. Biz buna âdet kanaması ya da regl kanaması diyoruz. Âdet kanamaları neden oluyor? Kadın rahmi, rahim zarı adetle beraber hormonların etkisiyle yavaşça kalınlaşır kalınlaşır ve 14. günde progesteron hormonu etkisiyle döllenmiş olan yumurtanın orada oluşması için uygun bir ortam hazırlar. Glikojenden zengin hücreler ilk döllenmiş yumurtaya bebek oraya ilk yerleştiği zaman orada beslenmesi içindir bu olay. Eğer gebelik oluşmazsa ay sonuna doğru doku büzüşür ve doku parçalanır. Böylece o zar 3-5 gün içerisinde küçük parçalar halinde atılır.
Yaş ilerledikçe özellikle 30 yaşından sonra bu denge hafif hafif bozulmaya başlar. Özellikle 35-40 yaşlarında olduğunda artık adet araları gecikmeye başlar, daha uzun süreli olur ve kanamalarda bazen artış olur.
Kadınlarda âdet kanama bozukluklarını iki dönemde sıklıkla rastlıyoruz. Birincisi ilk defa adet gören kızlarda görüyoruz. İkincisi menopoza yakınlaşan insanlarda bunu görüyoruz. Menopoz bilindiği gibi 40 yaş civarında başlar 46-47 yaşında biten, birkaç sene süren bir olaydır.
Normal bir âdet kanaması 21-08 gün arasında olup, 1-7 gün arasında sürer, kanama çok aşırı olmaz, ağrısız olur. Tabi ağrılı olduğu zaman, kanama düzensiz olduğu zaman hekiminiz size gerekli yardımı sağlayacaktır.