Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?
İçerisinde sıvı olan etrafında ince bir zarla çevrili olan her oluşuma kist denir.
Çikolata kistleri tamamen farklı bir durumdur. Bunlar aslında kist değildir. Ultrasondaki görüntüleri kiste benzediği için bu adı alır. Peki çikolata ismi nereden gelir? Rahimin içerisinde endometrium denen bir zar vardır. Endometrium her ay kadınlarda kanar. Yumurtanın etrafında da bu hücreler vardır. Yani burada da bir nevi endometrium vardır ve bu canlı dokudur. Kadının her ay adet görürken, endometrium parçalanırken kanarken aynı işlem yumurtanın üzerinde bulunan endometrium hücrelerinde de kanama olur ve adet sonunda bu da biter. Her ay burası da bir adet kanaması gibi kanar ve bu kanlar her ay biriktikçe etraftaki rahim yumurtalıklar, tubalar, organlar, bağırsakları çevreler ve kan içine dolar. Tabi o kistin içerisindeki kan zamanla rengi değişir eritilmiş bir çikolata rengine benzer ve bu nedenle adına çikolata kisti denir. Ameliyatla açıldığı zaman bir kist çıkarmamız söz konusu değil ancak oradaki çikolata kıvamındaki sıvının boşaltılması söz konusudur. Bu hastalık ağrı yapar, özellikle adetler ağrılı geçer, kadının gebe kalmasını engelleyebilir. Bu ilerleme bağırsaklarda yapışıklıklara tahammül edilmeyen ağrılara neden olabilir.
Tedavisi ancak laparoskopik olarak yapılabiliyor. Fakat her durumda tedavisi zordur. Bunun tedavisi ancak menopoz ile olur. Menopozda kadının yumurtlaması biter, hormon üretimi durur bir daha kanamaz. Yapılacak ameliyatlarda eğer yumurtalıklar alınırsa hastalık iyileşir fakat bu üreme çağındaki bir kadında tavsiye edilmez. Çünkü hem üremesi engellemiş olunur hem de erken menopozun getirmiş olduğu sıkıntılara neden olur. Genç hanımlarda yumurtalıkların alınmasını asla tavsiye etmiyorum.
Tedavide yapılması gereken bu objelerin üremesini durdurmaktır. Doğum kontrol hapları gibi baskı yaparsak uzun bir süre sürekli bu hormonları verecek olursak kanama meydana gelmeyeceği için endometriozis rahatlar. Amaç hastada bu kistlerin büyümesinin engellenmesi, ağrısının azaltılması ve özellikle bağırsaklara kadar yayılımını engelleyip vücudun diğer organlarında yapışık kitlelerin oluşmasını engellenmesidir.